SOLUTII UTILIZATE PENTRU ADAPTAREA PERFOMANTELOR CILINDRILOR

     Miscarea liniara a capatului tijei poate fi transformata in mai multe feluri pentru a se obtine fie miscari pe traiectorii diferite, fie alte valori ale deplasrii si fortei.In acest scop sunt utilizate mecanisme binecunoscute adaptate la necesitatile concrete.

       Parghia

    Prin articulare , cilindrul poate antrena sarcini in miscare de rotatie. Cu ajuotrul parghiilor se pot obtine schimbari ale sensului de miscare si a valorii fortei.

    Parghia este un corp rigid care se poate roti in jurul unui punct fix numit uneori pivot. Daca intr-un punct al parghiei se aplica o forta, aceasta creeaza fata de punctul de pivotare un moment care va fi produsul dintre valoarea fortei si distanta de la punctul de aplicare la punctul de pivotare. In oricare alt punct al parghiei se va obtine o forta care va avea o valoare corespunzatoare legii conservarii momentului.

       Manivela

    Manivela este un dispozitiv care permite transformarea miscarii liniare intr-o miscare oscilanta unghiulara. Ea este alcatuita dintr-o tija rigida ( sau un corp rigid de rotatie) articulate la un capat pentru a primi miscarea de la cilindru. Iesirea  miscarii de la manivela este un arbore care transmite mai departe miscarea unghiulara.

       Mecanisme cu roti dintate

   Mecanismele cu roti dintate sunt formate din cel putin doua roti dintate sau o roata dintata si o cremaliera astfel incat miscarea sa fie transmisa si modificata de la un element la altul. Cele mai frecvente transformari ale miscarii sunt:

  • circulara in circulara
  • circulara  in liniara
  • liniara in circulara

       Mecanism cu pana

   Acest tip de mecanism este utilizat in special in aplicatiile industriale de tip masini-unelte pentru a se obtine blocari ale unor montaje temporare.

   Pana este in esenta un plan inclinat practicat pe o piesa in forma de prisma.In sectiunea ei poate fi:

  • un triunghi dreptunghic in cazul unui plan inclinat simplu;
  • un triunghi isoscel in cazul unui plan inclinat dublu

Pana simpla permite obtinerea unei forte relative mari cu ajutorul unei forte reduse daca inaltimea penei este mica in raport cu baza. Prin raportul geometric este posibila obtinerea unui raport de multiplicare a fortei corespunzator. Pana dubla , la aceeasi dimensiuni cu cea simpla are acelasi mod de lucru, dar bilateral.

      Actuatoare rotative

   Particularitatea unui actuator rotativ consta in executia sa compacta care inglobeaza toate elementele care anterior erau separate.Mecanismul dintat dintr-o cremaliera si un pinion este integrat in ansamblu.

   Actuatorul este un corp format dintr-un corp central care contine pinionul si cei doi cilindri separate ale caror pistoane sunt legate rigid la o tija comuna care este si cremaliera care angreneaza pinionul.actuatorul  este prevazut cu franare la ambele capete de cursa si cu suruburi de limitare a cursei pentru reglajul acesteia.

   Valoarea  momentului de torsiune de iesire la arborele antrenat de pinion este determinata de distanta dintre axul arborelui pinionului si axul cremalierei si de diametrul de alezaj al cilindrilor, tinandu-se cont de presiunea nominala de lucru.Dupa aceste criterii , pentru o anumita aplicatie este ales actuatorul. In documentatia furnizata de producatori, de regula este indicata valoarea momentului de torsiune de iesire pentru o valoare a presiunii de alimentare de 1 bar.